Slowimages.com

Langzamebeelden.nl

Camera obscura

 

Een pinhole camera is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje (Engels: pinhole) gebruikt. Scherp stellen zoals met een lens is dus niet mogelijk. De camera heeft ook geen viewer waardoor je kunt kijken wat je precies fotografeert.

 

De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het gaatje is hoe scherper het beeld is, totdat diffractie een rol gaat spelen en weer meer onscherpte veroorzaakt.

 

Het beeld is wel overal even (on)scherp, zodat de scherptediepte oneindig is. Verder treedt er aan de randen van de foto geen vertekening op wat bij foto's genomen met een lens wel het geval is. Hierdoor kunnen er met pinhole camera's ultra groothoek foto's gemaakt worden. De opnames op deze site hebben een beeldhoek van 123,8 graden, vergelijkbaar met groothoeklens van 12 mm, maar dan zonder vervorming.

1988 - Eerste zelfgemaakte 4x5 inch

pinhole camera van zwart karton

Zero 612B - Teakhout; panorama camera

120 rolfilm in 6x4,5 - 6x6 - 6x9 en 6x12 cm

Robert Rigby Standard 5x4 inch

pinhole camera (f 166 - 65 mm)

Zero 45 - Teakhout; 4x5 inch camera voor

vlakfilm of polaroid

25 mm, 50 mm en 75 mm

Pinhole Camera

 

Door het kleine gaatje van 0,25mm valt maar weinig licht. Belichtingstijden van enkele minuten zijn gebruikelijk. Nadat ik in 1988 experimenteerde met zelf gemaakte pinhole camera’s beschik ik momenteel over enkele teakhouten camera’s. v.l.n.r. De zelfgemaakte camera uit 1988, de Zero 612B voor panorama opnames, Robert Rigby 4x5 inch en de uit drie losse elementen opgebouwde Zero 45, eveneens 4x5 inch voor vlakfilm of een 550 polaroid cassette.